Daha önce hiç acil bir durumda kesinlikle size ulaşmaya ihtiyacı olacak herhangi birine size ulaşılabilecek bir telefon numarası bıraktınız mı? Belki hayır. Size ulaşacak mesaj çok önemli olduğunda, her ihtimale karşı yedek olarak ikinci bir numara bırakırsınız. Endüstriyel ağınız da farklı değildir. Sistem kesintileri ve arıza süreleri riskinden ve maliyetinden kaçınmak için, bir yedek yada fazla ağ ile haberleşmenizin ( ve operasyonların ) devamlılığını garanti edilmelidir.
Peki yedekli ağ uygulamak için nereye bakmak gerekir? Eğer maliyet önemli değilse, her yere yapabilirsiniz. Fakat haberleşmenin tamamını çökertebilen tek bir arıza noktasında nerede olduğu konusu gerçekten önemlidir. Tek arıza noktaları uygun ağ segmentleri ile en aza indirilebilir. Büyük ağları küçük gruplar halinde bölünmesi yönetilebilirliği, güvenilirliği ve hizmeti artırır . Herşeyi çıkaran bir alt ağdaki tek bir hatadan kaçınmaya da yardım eder.
Ama doğru segmentasyonla bile, üstesiden gelmesi zor olan arızada bazı tek noktalarınız hala olacak. Örneğin; genelde ana kontrol merkezi ile uzaktan erişimli trafo arasında sadece tek ağ bağlantısı olabilir. Bu bağlantı azalırsa, iletişim için hiçbir yol kalmaz. Bu gibi yerlerde iletişim teknolojisi ister Ethernet WAN, ister Hücresel 3G veya MPLS-PPP WAN olsun, yedek ağ şeması eklemek en mantıklısıdır.
Arızanın tek noktasının etkisinin aramak için diğer yer gerçek zamanlı kontrolü için kullanıldığında, trafodaki haberleşme ve koruma cihazlarındandır. Trafodaki IEC 61850nin uyumlaştırılması sağlanan fakat eğer Ethernet linklerinden biri azalırsa ekipmanın etkili koruma ve kontrolü kaybolacaktır. Böyle bir durumda, PRP ve HSR gibi yedekliliğin hiç bir veri paketini kaybetmeden haberleşme devamlığını sağlayacaktır.Artıları ve eksileri ile en kullanışlı yedekleme planlarından üç tanesine bir göz atalım.
Yedekleme Protokolleri: Avantaj ve Dezavantajları
Yıllardır geliştirilen çok sayıda yedeklik şeması bulunurken, ben özellikle trafo yedeklemesindeki en önemli üç tanesini seçtim. Bunlar:
- RSTP
- Hücresel Yedekleme
- Parelel Yedekleme Protokolü (PRP)

RSTP: Ağ kırılmasını belirleme ve bağlantıyı tekrar etkinleştirme
RSTP fiziksel ring kullanır, fakat mesajları iletilmekten ve mesaj döngülemesine neden olmaktan korumak için bir linki etkisiz hale getirir. Eğer ağ bir kırılma belirlerse, etkisiz link tekrar etkinleştirilecek ve mesajlarınız bundan sonra yeni bir yol kullanarak ağ üzerinde dolaşır. Bu tekniğin asıl avantajı herhangi bir ağ topolojisinde kullanılabilmesidir.
Hücresel Yedekleme: Kayıp fiziksel bağlantılı Ethernet Kaydetme
Ayrı bir fiziksel kablolu ethernet hattı eklemenin mümkün veya pratik olmadığı zaman, iletişimi yedekleme aracı olarak sağlamak için hücresel yedeklemeyi kulllanabilirsiniz. Birincil kablolu Ethernet hattı üzerinden haberleşme kaybolana kadar hücresel bağlantı bekleme modunda kalacaktır. Sonra, haberleşmeniz hücresel bağlantısna transfer edilecektir.

Paralel Yedekleme Protokolü: Sıfır Paket Kaybı
PRP kısa devre için “ yedek kutu” veya “kırmızı kutu” ilavesine ihtiyaç duyar (ekstra Endüstriyel Ethernet switch demek). Trafik kırmızı kutuya geldiğinde, mesaj paketini çoğaltır. Bir paket bir ağ üzerinden gönderilir, ikincisi diğer endüstriyel ağ switch’i üzerinden gönderilir. Kırmızı kutu diğer ucunda aldığı ilk mesaj hedefine ulaştığında kopyasını atar.
Bağlantılardan birine, bir ağ hatası durumunda, mesajı hala bağlantı üzerinden gönderilmeye devam edecek. Bunun anlamı bağlantılardan birindeki bir haberleşme arızası olsa bile, hiçbir paket kaybolmaz. Her iki ucunda hiçbir cihaz paketleri almak bir gecikme görmeyecek.

Yedeklilik için Yardımcı Programlarınızın İhtiyacı Şimdi yedekleme seçeneklerinizi biliyorsunuz, peki yedekleme için kendi yardımcı programlarınızın ihtiyacını biliyor musunuz? Bizim aşağıda bulunan basit, hızlı değerlendirme aracını kullanın. Biz buna “plansız kesintiler hesabı” diyoruz ve bu takımınızın veya yöneticilerinizin yedeklemeye yatırım yapmaları için yardımcı olabilir.

Sonuçta ,seçtiğiniz ağ teknolojisi hangisi olursa olsun, sağlam ve yedekli haberleşme küçük sorunlarınızı tutacak ve sistemlerin yüksek kullanılabilirliğini sağlayacaktır.
0 Comments