Yeni Nesil Ethernet


1

 

Son 36 yılda Ethernet, küresel ağ altyapılarımızda en çok benimsenen ve yaygın olarak kullanılan protokol haline geldi. Sabit ethernet bağlantıları sayesinde  güvenli, hızlı, istikrarlı ve tutarlı hızlar ile geniş dosyaların indirilmesinin kolayca desteklenmesi ve yüksek düzeyde içerik akışı sağlamaktadır.

Sayılarla durum: geçen yıl, Dell’Oro araştırmasına göre,  Ethernet anahtarının (switch) sevkiyat sayısı 484 milyondur. Üst düzey ethernet router  sevkiyatı ise  5,9 milyona ulaştı. Bu olağanüstü ivmeyi yönlendiren nedir?

Ethernetin Geniş piyasa kabulü ve Ethernet’in desteklediği çok çeşitli uygulamalar listesi. Ethernet ağ hızları daha hızlanmaya devam ederken ( ve daha da devam edecekken) şu anki Ethernet Lan yayılma uygulamalarına ve LAN yol haritasında referanslandırılan ortaya çıkan teknolojilere göz atalım. Ethernet Alliance’a göre, Ethernet 2020’den önce 12 hıza sahip alabilir.

Çift Bükülü (twisted pair) ve BASE-T Teknolojisi

Yıllarca ,RJ45 konektörlerle bakır çift-bükülü (4 çift) kablo  masaüstü kullanıcıları için en popüler Ethernet erişim çözümü oldu. 2000 yılından beri, bu çözüm 100 milyondan fazla Ethernet ağı arayüz kartları ve anakart üzerindeki LAN (LOM) kontrol birimleri tarafından yürütülüyor. Buna rağmen birçoğu 1G erişimli kablolama üzerinde maksimum iş çıkarma yeteneğiyle nadiren kullanılır.

Bakır yapılı kablolama sistemleri, tasarım özellikleri çok yönlülüğü ve evrensel uyumluluğu sayesinde, veri merkezi ortamlarında, 1G’den 10G’ye kadar olan Ethernet hızlarını desteklemek için yaygın bir şekilde kullanılmaya başlamıştır.

Ethernet-standards-table
Ethernet BASE-T uygulamaları ve çift-bükümlü kablo kategorileri

 

Yeni LAN Uygulamaları

Daha yüksek hızlı kablosuz LAN’lar (WLAN’lar dahil) ve daha fazla bağlı kullanıcı ve cihaz, aktif Ethernet portu başına daha fazla bant genişliği kullanımı anlamına gelir; 2.5G / 5G Ethernet, yeni nesil kablosuz LAN erişim noktalarını desteklememiz gereken yüksek bant genişliği trafiğini sağlayacaktır.

Kablolama sistemleri için  1000BASE-T Gigabit Ethernet için kullanımında;  yüksek performans elde etmek için herhangi bir ödün vermeden Kategori 6A kablolama sistemi kurmanızı öneririz. Kategori 6A kabloda  geçmişte yaşanan yüksek kurulum maliyeti gibi engeller artık kalmamıştır.

AP-Transition
Kurumsal 802.11ac Kablosuz Erişim Noktası Geçişi (Kaynak: Dell’Oro Grup Kablosuz LAN 5 Yıllık Tahmin, Ocak 2016)

IEEE 802.11ac kablosuz standardında, 1.3 Gbps’ye kadar bir PHY hızına sahip wave 1 aygıtları Kategori 5e bükümlü çift kablo tarafından desteklenebilir. 10GBASE-T teknolojisi,  ile 100 m’lik bir erişim için Kategori 6A kablo üzerinden 10G Ethernet bağlantıyı sağlar; çıkış olarak hedef uygulama veri merkezi bağlantılarıydı. Yeni IEEE 802.11ac wave 2 standartlarında (maksimum 6.93 Gbps veri hızı olan) ve 802.11ax WLAN teknolojisine (azami PHY veri hızı 9.61 Gbps olan) sahip çok sayıda yeni nesil cihazların bağlantılarında  Kategori 6A kablolar altyapıyı destekleyecektir.

Ortaya çıkan karmaşık ve güçlü 5G şebekesi için daha fazla kablolama altyapısı gereksinime sebep olacaktır; Kategori 6A kablolama, WiFi yük  teknolojisini kullanarak yüksek bant genişliği ile erişim noktalarını destekleme konusunda güçlü bir potansiyel taşıyor.

Bağlantı mesafesi 100m izin verilen maksimum erişim alanından daha uzunsa veya bağlantı başına gerekli veri hızı 10G’den daha yüksek bir hızda ise, çoklu modlu fiber veya singlemode fiber daha uygun bir bağlantı çözümü olacaktır.

Power over Ethernet teknolojisi, ağ kablolarının iki veya dört bükülü çift üzerinden veri aktarımında herhangi bir kesinti olmaksızın bağlı aygıtlara elektrik gücü vermesine izin verir.

 

IEEE PoE standartları, ağ kablosunda güç sağlayan güç kaynağı ekipmanı (PSE) ve güç sağlayan cihazlar (PD’ler) arasında sinyal iletilmesini sağlar. Örneğin, aynı Kategori 6A kablosu, 10G Ethernet verilerini ve kablolu LAN veya kablosuz erişim noktaları (WAP’lar), IP özellikli kamera ve 100 W’a kadar güç gerektiren bina otomasyon sensörleri gibi cihazlara güç  taşıyabilir.

 PoE-Type

Alternatif LAN Teknolojisi

Pasif Optik LAN (POLAN), noktadan çoklu noktaya (point to multipoint) şebekeleri destekleyen geleneksel LAN’a yeni bir alternatiftir; ayırıcılar gibi bir çok pasif optik bileşen kullanılabilir.Henüz POLAN için belirlenmiş bir endüstri standardı bulunmamaktadır.

POLAN, kapalı ağ mimarilerine uygulamak için pasif optik ağ (PON) standardından uyarlanmıştır; Singlemode fiber ile 20 km’ye kadar daha uzun bir mesafeyi destekleyebilir. Fiber başına bant genişliğini arttırmak için dalga boyu bölmeli çoğullama (WDM) teknolojisinden faydalanır. Pasif ayırıcılar (1: 32’lik bir bölme oranı ile) fiber sayısı ve kurulum maliyetlerini önemli ölçüde azaltabilir.

POLAN, bağlı binaların artan yoğunluğu nedeniyle çok yüksek bant genişliği gerektiren ticari binalar, kampüsler, hastaneler, oteller ve spor salonlarında kablolu ve WAP kurulumu için en uygundur. Mevcut POLAN teknolojisi 10G veri akışını desteklemektedir ve gelecekteki yükseltmelerde 25G-100G’yi destekleyecektir.


Beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!

1
Erkan CİRİT

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir